Районният съд в Триполи издаде днес оправдателна присъда за петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в клевета от няколко офицери от либийските служби. Решението може да бъде обжалвано на следваща инстанция.

"Обадиха ми се от съдебната зала на Районния съд в Триполи, че българските медици са оневинени напълно. Новината ми бе съобщена от един от дипломатите. Аз не мога да повярвам, това е страхотно", каза д-р Здравко Георгиев.

На съдебното заседание, продължило по-малко от минута, съдията Салем ал Хамри е обявил, че петте медицински сестри и палестинския лекар са оправдани и е поискал от ищците - офицери от либийската полиция, да платят съдебните разноски.

Българките и палестинския лекар не присъстваха на съдебното заседание и научиха по телефона решението на съда, че са невинни и са отхвърлени гражданските искове от около 23 милиона долара на мъчителите.

Решението на съда бе прието с мълчание от страна на трима от присъстващите мъчители и ръководството на Асоциацията на заразените със СПИН либийски деца.

"Това е справедливо решение, съобразено със закона", заяви адвокатът на българките Осман Бизанти. Попитан дали ще обжалват решението, полковник Джума Нишери заяви, че това ще стане още следващия месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase